top of page

Οσφυονωτιαία Παρακέντηση

ΟΝΠ.jpg
Γιατί χρειάζομαι Οσφυονωτιαία Παρακέντηση;

     Η οσφυονωτιαία παρακέντηση γίνεται στο νευρολογικό ιατρείο και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των διαγνωστικών εξετάσεων στην διερεύνηση πλήθους νευρολογικών παθήσεων.

  Κατά την διερεύνηση φλεγμονωδών παθήσεων τόσο οξέων όπως η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα, όσο και χρόνιων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι αυτοάνοσες εγκεφαλίτιδες και οι χρόνιες φλεγμονώδεις πολυνευροπάθειες, είναι απαραίτητη η εργαστηριακή εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, μετά από λήψη του μέσω της οσφυονωτιαίας παρακέντησης.

Κατά την διερεύνηση άλλων μη φλεγμονωδών νευρολογικών συνδρόμων (εκφυλιστικά νοσήματα του ΚΝΣ όπως η άνοια Alzheimer, παρκινσονικά σύνδρομα, κεφαλαλγίες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) είναι επίσης συχνά απαραίτητη η οσφυονωτιαία παρακέντηση.

  Η έγκαιρη διάγνωση αυτών των παθήσεων είναι ζωτικής σημασίας, για να μπορεί να αρχίσει η σωστή θεραπευτική αγωγή.

  Σε κάποιες ασθένειες που σχετίζονται με τη συμπεριφορά ροής του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο ΚΝΣ, η οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να έχει ακόμη και θεραπευτική ένδειξη.

Ο γιατρός σας, θα συζητήσει μαζί σας τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υποβληθείτε στην εξέταση αυτή και πώς τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να καθοριστεί η θεραπεία που χρειάζεστε.

 

Τι είναι η Οσφυονωτιαία Παρακέντηση;

   

  Η Οσφυονωτιαία Παρακέντηση είναι η τοποθέτηση μιας μικρής βελόνας στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, για τη λήψη του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό παράγεται μέσα στον εγκέφαλο και φτάνει μέχρι κάτω από τον νωτιαίο μυελό. Η σωστά τοποθετημένη βελόνα εισέρχεται σε ένα θύλακα (σάκο) κάτω από τον ίδιο το νωτιαίο μυελό. Το κάτω μέρος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης θεωρείται γενικά ως το ασφαλέστερο μέρος για τη λήψη αυτού του υγρού.

   Είναι πολύ παρόμοια διαδικασία με αυτήν που χρησιμοποιείται για να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο στις γυναίκες, κατά τη διάρκεια του τοκετού και ονομάζεται «νωτιαίο αναισθητικό» ή «επισκληρίδιος ένεση» - ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί της αφαίρεσης ενός δείγματος, χορηγούνται φάρμακα

 

Πώς γίνεται η οσφυονωτιαία παρακέντηση;

      Η εξέταση μπορεί να γίνει με τον ασθενή να κάθεται ή να ξαπλώνει. Ο γιατρός, θα σας πει σε ποια θέση σας θέλει γι’ αυτή την εξέταση. Η πλάτη σας θα καθαριστεί τότε προσεκτικά με αντισηπτικό. Είναι σημαντικό να είστε όσο μπορείτε χαλαροί κατά τη διάρκεια της εξέτασης—ενημερώστε το γιατρό σας εάν δεν μπορείτε να πάρετε μια άνετη θέση, ή αν θα πρέπει να κινηθείτε για κάποιο λόγο. Συνήθως ο πόνος δεν είναι μεγάλος αλλά μερικοί ασθενείς αισθάνονται ελαφρά πίεση και πόνο όταν εισχωρεί η βελόνα. Ο γιατρός σας θα τοποθετήσει προσεκτικά τη νωτιαία βελόνα μεταξύ των σπονδύλων στο χώρο που περιέχει το υγρό και θα τραβήξει λίγα mls για το εργαστήριο. Αν η συνεργασία του ασθενούς είναι καλή, η εξέταση διαρκεί συνήθως περίπου 5 με 10 λεπτά. Σε κάποιες περιπτώσεις με τεχνικές δυσκολίες όπως σε ασθενείς με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης ή σε ασθενείς με κακή συνεργασία μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος ή ακόμη και επανάληψη της προσπάθειας.

 

Μετά τη λήψη του υγρού η βελόνα αφαιρείται. Στο σημείο της παρακέντησης τοποθετείται ένα τσιρότο και παραμένετε στο κρεβάτι για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια μπορείτε να καθίσετε και να κινηθείτε γύρω όπως σας αρέσει. Σημαντικό είναι να πιείτε αρκετό νερό μετά τη λήψη του υγρού. 

 

Είναι επώδυνη διαδικασία;

      Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται ακριβώς πόνο, αλλά βιώνουν μια αίσθηση πίεσης, την ώρα που εισχωρεί η νωτιαία βελόνα. Αυτό διαφέρει αρκετά από ασθενή σε ασθενή. Γενικά δεν θεωρείται επώδυνη εξέταση.  Εάν αισθάνεστε μια ‘σουβλιά’ να πηγαίνει κάτω στο πόδι σας, ενημερώστε το γιατρό σας εκείνη τη στιγμή και θα βελτιώσει τη θέση της βελόνας για να σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

    Οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις πραγματοποιούνται πολύ συχνά κατά τη διερεύνηση νευρολογικών παθήσεων και παρ’ όλο που μπορεί να προβληματίσουν τους ασθενείς, στην πραγματικότητα είναι πολύ ασφαλείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν παρουσιάζουν προβλήματα και δεν οδηγούν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

 

Οι περισσότεροι ασθενείς παραπονιούνται για πόνο στην μέση (που μοιάζει με μωλωπισμό), αλλά αυτός συνήθως υποχωρεί από μόνος του. Μια  άλλη κοινή παρενέργεια που μπορεί να συμβεί είναι ο πονοκέφαλος. Αυτός μπορεί ενίοτε να είναι δυνατός, αλλά συνήθως υποχωρεί σε διάστημα λίγων ημερών με τη βοήθεια καφεΐνης και κλασσικών παυσίπονων.  Ο κίνδυνος ανάπτυξης λοίμωξης (μόλυνσης) από τη διαδικασία είναι σπάνιος και μειώνεται σημαντικά με τον προσεκτικό καθαρισμό που κάνει ο γιατρός, πριν από τη διαδικασία.

 

Άλλες επιπλοκές, όπως η βλάβη των νεύρων και η βλάβη του ΚΝΣ από αιμορραγία, έχουν συμβεί συνήθως μόνο σε ασθενείς που έχουν αιμορραγικές διαταραχές και αυτές οι επιπλοκές είναι ευτυχώς εξαιρετικά σπάνιες. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα, ειδικά αυτά που μπορούν να αραιώσουν το αίμα σας, όπως η Ασπιρίνη ή η Βαρφαρίνη (Warfarin).

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε το λόγο για τον οποίο ο γιατρός σας, σάς συμβούλεψε να κάνετε την Οσφυονωτιαία Παρακέντηση. Είναι γιατί ανησυχεί μήπως έχετε μια σοβαρή νευρολογική πάθηση και είναι σημαντικό να κάνει μια επακριβή διάγνωση, έτσι ώστε να μπορέσει να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

bottom of page